Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

VRIJ, vrijheid en de coronamaatregelen

Door Sander van Luit

Als voorzitter van VRIJ krijg ik vaak het verwijt dat ik ongeloofwaardig zou zijn omdat ik voor de coronamaatregelen ben, terwijl dit de vrijheid van burgers inperkt.

Dit klinkt op het eerste gezicht logisch. Echter, dat is het niet. Mijn voorliefde voor vrijheid en liberalisme, en mijn voorzitterschap van VRIJ zijn prima te rijmen met mijn standpunten op het gebied van corona.

Ik zal kort en krachtig aangeven waarom dit het geval is:

Met vrijheid komt verantwoordelijkheid

Iedereen kan van zijn vrijheid genieten, zolang het een ander en diens vrijheid niet schaadt. In een situatie waarin een zeer besmettelijk virus rondwaart, dat een redelijk groot risico met zich meebrengt op (zware) ziekte en overlijden, vormt het simpele feit dat je onbeschermd met veel mensen op een kleine ruimte samenkomt al een reëel gevaar voor schade aan anderen. Daarnaast zorgt een exponentiële groei van zieken (om de zoveel dagen een verdubbeling in patiënten) voor immense druk op de zorg, waarmee ook de gezondheid van anderen in gevaar komt als er geen operaties en andere behandelingen meer kunnen worden uitgevoerd.

In deze situatie is het niet meer dan logisch dat de overheid beperkingen oplegt om verspreiding van het virus te voorkomen. Hier kan ook een coronapaspoort bij horen of verplicht testen. Ook op andere gebieden legt de overheid beperkingen op aan bewegingsvrijheid in het belang van veiligheid. Zo mag je ook niet dronken of zonder rijbewijs de weg op om precies dezelfde reden: je simpele aanwezigheid op de weg zorgt dan al voor een sterk verhoogd risico op ongelukken, verwondingen en doden.

Je hebt niet veel aan vrijheid als je ziek of dood bent

Voor de leden van VRIJ is vrijheid weliswaar de belangrijkste waarde, maar het is niet de enige waarde. Niets in het leven is namelijk absoluut. In de context van dit virus: je kunt wel alle regels aan je laars lappen omdat je zoveel mogelijk vrij wilt zijn, maar als je daardoor (zwaar) ziek wordt of overlijdt heb je niet zoveel meer aan je vrijheid. In de pandemie offeren we een deel van onze vrijheid op in ruil voor gezondheid. Verder vorm je, zoals hierboven beschreven, een groter risico voor anderen als je onbeschermd de regels negeert. En Broederschap is een van onze 5 andere kernwaarden. Je bent niet alleen op de wereld voor jezelf.

Ratio betekent geen coronawappies

Met “coronawappie” bedoel ik iedereen die bewezen volslagen onzin verspreidt over het coronavirus. Vaak gebaseerd op emotie, nepnieuws en complottheorieën. Denk aan mensen die simpelweg ontkennen dat het virus bestaat, die roepen dat het “net zo erg is als een griepje”, schreeuwen dat er een coronadictatuur komt of dat coronavaccins worden gebruikt om ons te vermoorden.

Een van de 5 andere kernwaarden naast Vrijheid is Ratio. En de corona-onzin die ik hierboven omschreef kan niet als rationeel worden betiteld. Als ik persoonlijk dus mijn kritiek uit op coronawappies is dat dus volkomen in lijn met 1 van de kernwaarden van VRIJ. We geloven dat we ons uiteindelijk moeten baseren op feiten en wetenschap, en niet op nepnieuws en kwakzalverij.

Ik ben niet het enige lid van VRIJ; als organisatie hebben we geen politieke standpunten

Veel mensen vergeten voor het gemak ook dat VRIJ uit meer mensen bestaat dan ikzelf. We hebben weliswaar een aantal leden dat groot voorstander is van de maatregelen, maar we hebben ook leden die zeer kritisch erop zijn. We hebben leden die zich vol overtuiging hebben laten vaccineren, maar we hebben ook leden die zich bewust niet laten vaccineren. Ook zij zijn welkom, omdat vrije meningsuiting en vrije discussie de reden is waarom we opgericht zijn. En hierover hebben we intern soms ook felle discussies.

Hierboven heb ik uitgelegd hoe ik persoonlijk vrijheid interpreteer en vormgeef, maar andere leden doen dat op een andere manier, en zijn bijvoorbeeld libertarischer of anarchistischer ingesteld. Verwijten van sommige mensen dat we een “sekte” zijn die “andere meningen uitsluit” zijn daarom onzin.

Uiteindelijk geldt dat als je onze kernwaarden kunt onderschrijven en je onze omgangsvormen accepteert je lid kunt worden van onze club, ongeacht welke andere meningen je erop nahoudt.

Je bent welkom om een keer langs te komen op onze evenementen, ook als geïnteresseerd niet-lid. Meld je gewoon aan, of neem een keer contact met ons op via beschermvrijheid@protonmail.com.

2 gedachten over “VRIJ, vrijheid en de coronamaatregelen

  1. Totaal bizar!

    Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gezondheid. In geval van corona betekent dit dat mensen die angstig of kwetsbaar zijn zelf maatregelen kunnen nemen, in overleg met hun arts. Het past niet in een vrije samenleving om mensen te dwingen.

    Wetenschappelijk feit: De IFR van corona is zeer laag (0,15%). Dat zeggen de wappies niet maar wetenschapper John P. A. Ioannidis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: